Εκδήλωση με θέμα : «Η Ενεργειακή Ανάπτυξη της Ελλάδας ως διέξοδος από την κρίση»

Το Σάββατο 11-1-2014  στο Κουρβισιάνειο πολιτιστικό κέντρο Γαστούνης  πραγματοποιήθηκε με  πρωτοβουλία του Δήμου Πηνειού και του Ν.Π πολιτισμού – Αθλητισμού και Περιβάλλοντος , ομιλία του συμπολίτη μας Πυρηνικού Μηχανικού Λευτέρη Τσουκαλά, καθηγητή πυρηνικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο «Πέρντιου» των ΗΠΑ από το 1994 ,με θέμα :

«Η Ενεργειακή Ανάπτυξη της Ελλάδας ως διέξοδος από την κρίση»

Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά  γεμάτη από μαθητές οι οποίοι είχαν ενημερωθεί από τους διευθυντές των σχολείων για την ομιλία  , συμπολίτες μας , αρκετούς παράγοντες της τοπικής  κοινωνίας της περιοχής μας , αλλά και τους γονείς του ομιλητή  οι οποίοι ήταν φανερά συγκινημένοι για τον γιο τους .

Η εκδήλωσε άρχισε  με μια εισήγηση του προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ κ. Βασιλόπουλου Δημήτρη που αναφέρθηκε στο θέμα  της ομιλίας αλλά και στην ανταπόκριση για δεύτερη φορά του καθηγητή να μιλήσει και να προσφέρει τις γνώσεις του στο κοινό της πόλης μας.

Ακολούθησε   μια σύντομη αναφορά στο βιογραφικό του ομιλητή  από τη σύζυγό του Κ. Δήμητρα Ευαγγέλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πέρντιου ,η οποία έχει τιμηθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ με το Προεδρικό Βραβείο PECASE ,το έτος 2011 ,που απονέμεται σε επιστήμονες και μηχανικούς που βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους και έχουν ανοίξει νέους επιστημονικούς ορίζοντες.

Ο ομιλητής πριν ξεκινήσει την εισήγησή του  έκανε μια σύντομη αναφορά στους παράγοντες  που επηρέασαν την επιστημονική του εξέλιξη. Επισήμανε ότι οι τρείς πυλώνες για την επιτυχία κάθε ανθρώπου είναι η οικογένεια , η εκκλησία και το σχολείο.

Στο σημείο αυτό κάλεσε στο βήμα την συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Μανουσάκη Ζωή η οποία μαζί με τον Μαθηματικό  κ. Μαρκόπουλο ήταν καθηγητές του ομιλητή στα μαθητικά του χρόνια ,και τιμώντας τον, παρευρίσκοντο στην αίθουσα.

Η πρώην διευθύντρια ,του 1ου Γυμνασίου-Λυκείου Αμαλιάδας την εποχή εκείνη, φανερά συγκινημένη με μεστό λόγο επαίνεσε τον ομιλητή και έδωσε συμβουλές στους νέους λέγοντας ότι πρέπει να έχουν  ήθος , στόχους και σεβασμό σε αυτό που κάνουν , για να επιτύχουν στην ζωή τους.

Στην συνέχεια ο καθηγητής ανέπτυξε με απλό λόγο και κατανοητό για όλο το πλήθος αναφέροντας συνοπτικά τα παρακάτω:

Από το 2009 και μετά η Ελλάδα ταλανίζεται από μία εισαγώμενη οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου και φαινομενικά χωρίς τέλος. Σήμερα, παρότι τα διεθνή οικονομικά δεδομένα δείχνουν παγκόσμια έξοδο από την κρίση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει επιτυχώς στον επερχόμενο μεγάκυκλο της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας με υψηλή ανεργία και επιχειρώντας να ρίξει το κόστος παραγωγής με μείωση μισθών. Πρέπει να αντιμετωπίσει τα θέματα κόστους ενέργειας. Χρειάζεται φθηνή ενέργεια, που θα επιτρέψει την ύπαρξη ανταγωνιστικότητας χωρίς να συνθλίβονται οι μισθοί στο βωμό της παραγωγικότητας. Η επιστημονική ανάλυση των δεδομένων της κρίσης αποδεικνύει ότι η μείωση του κόστους ενέργειας αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Η χώρα μας τα επόμενα δέκα χρόνια πρέπει να επικεντρωθεί στο λιγνίτη, στην ανάπτυξη δικτύων και εγχώριων πηγών, στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω έργων υποδομών, στην προετοιμασία υποδοχής πυρηνικών σταθμών παραγωγής ισχύος και στην υλοποίηση ενός μακρόπνοου ενεργειακού σχεδιασμού που να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας και να κατοχυρώνει τη θέση της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας, προόδου και ευημερίας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο δήμαρχος Πηνειού Καστρινός Αλέξης  ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τα κατατοπιστικά  και ενδιαφέροντα στοιχεία που παρέθεσε στο κοινό και  του παρέδωσε συμβολικά ένα αναμνηστικό δώρο.

Ευχαριστούμε τον Μαθηματικό του Γυμνασίου Γαστούνης  ,Κουσινιώρη Γεώργιο , για τις φωτογραφίες που μας παραχώρησε.

Βιογραφικό 

Ο Λευτέρης Τσουκαλάς έχει διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, της Αρχής Πυρηνικής Ασφαλείας της Κίνας, του Υπουργείου Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Σιγκαπούρης, της Ακαδημίας Αθηνών, του Υπουργείου Βιομηχανίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας της Ελλάδας. Ο κ. Τσουκαλάς είναι Fellow της American Nuclear Society, Invited Fellow της Science and Technology Agency της Ιαπωνίας και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής σε διεθνή ιδρύματα και οργανισμούς που περιλαμβάνουν τα Πολυτεχνεία Tsinghua και Harbin της Κίνας, Seoul National University της Κορέας, το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, το Tohoku University Kyoto University της Ιαπωνίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας. Το 2009 του απενεμήθη το Βραβείο Humboldt που είναι η ανώτατη επιστημονική διάκριση της Γερμανίας.

Συμπεριλαμβάνεται στους πέντε καλυτέρους Έλληνες πυρηνικούς μηχανικούς στον κόσμο. Χαμηλών τόνων, με έκδηλη την αγάπη του για την Ελλάδα, άμεσος και φιλικός, ο Λευτέρης Τσουκαλάς, καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας στο πανεπιστήμιο «Πέρντιου», στο Ουεστ Λάγαγιετ των ΗΠΑ, σχολιάζει την αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας για την ηλεκτροπαραγωγή και τις ιδιαιτερότητες που έχει η συζήτηση για την Ελλάδα. Απέναντι στους δικαιολογημένους φόβους μας προ- τάσσει ρεαλιστική προσέγγιση και επιστημονική τεκμηρίωση.

 tsoukalas1

O ίδιος αναφέρει:

  • Γεννήθηκα το 1958 στην Ηλεία. Η ζωή ήταν δύσκολη, χωρίς ηλεκτρισμό. Στο Α, δημοτικό σχολείο Γαστούνης δεν είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση. Θυμάμαι με πολλή αγάπη τους δασκάλους μου, που κυριολεκτικά μας άνοιξαν τα μάτια μας για να κατανοήσουμε το θαυμαστό κόσμο της φύσης, τις αρχές της γλώσσας και τους νόμους της επιστήμης.
  • Φοίτησα στο Γυμνάσιο Γαστούνης μέχρι την Γ τάξη.
  • Κατόπιν είχα την τύχη να φοιτήσω στο πρακτικό τμήμα του Γυμνασίου Αμαλιάδος, όπου μια πρωτοποριακή ομάδα νεαρών καθηγητών μάς ενέπνευσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, τη φυσική, τη χημεία και τη λογοτεχνία.
  • Έπειτα από σπουδές στο πανεπιστήμιο του Ιλινόι, υπηρέτησα στο πανεπιστήμιο του Τενεσί και το εργαστήριο Όουκ Ριντζ, ενώ από το 1994 ως καθηγητής πυρηνικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο «Πέρντιου» των ΗΠΑ.
  • Στο παρελθόν διετέλεσα πρόεδρος της σχολής πυρηνικής τεχνολογίας του «Πέρντιου», σύμβουλος του «διεθνούς οργανισμού ατομικής ενέργειας» (ΙΑΕΑ), σύμβουλος για ενεργειακές υποθέσεις της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, καθώς και της κυβέρνησης του Καναδά. Επίσης, ανώτατο στέλεχος της «ιαπωνικής επιτροπής ατομικής ενέργειας» και από το 2003 της «αμερικανικής πυρηνικής εταιρείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *