Αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο – Οκτώβριος 2009

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2009
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ
ΛΥΚΕΙΟ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ
ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ

Ένα ταξίδι στη ζωή και στην ποιητική του τέχνη

Σε μια εποχή, στην οποία πετυχημένος θεωρείται ο καιροσκόπος, ο τυχοδιώκτης, ο άνθρωπος με την οικονομική επιφάνεια – αδιάφορα πως τη δημιούργησε – και αξίες όπως η τιμιότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η δικαιοσύνη θεωρούνται αδυναμίες, το σχολείο ως φορέας κοινωνικοποίησης και διαμόρφωσης της προσωπικότητας του νέου οφείλει να δείξει το δρόμο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής.

Έτσι το Λύκειο Γαστούνης, ο σύλλογος διδασκόντων και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Γεωργακής Γεώργιος με έναυσμα την ανακήρυξη από το Υπουργείο Πολιτισμού, του έτους 2009, ως έτους « Γιάννη Ρίτσου» – με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή της Ρωμιοσύνης – πραγματοποιεί την εκδήλωση τιμής στον Γιάννη Ρίτσο, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, στις 20.30 μμ στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαστούνης, με τη στήριξη του Δήμου. Η φετινή εκδήλωση έρχεται να συμπληρώσει την περσινή επιτυχημένη μας προσπάθεια , η οποία αναφερόταν στη δεκαετία 1940-50 και στο Γυμνάσιο Γαστούνης, εκείνης της εποχής.

Ο Ρίτσος εξέφρασε με την ποίησή του την καθολική απαίτηση των ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία. Είναι ο πνευματικός άνθρωπος που στάθηκε όρθιος στις δύσκολες στιγμές, μετουσιώνοντας τα βιώματά του σε τέχνη. Ο Γιάννης Ρίτσος γνώριζε την απελευθερωτική δύναμη της ποιητικής τέχνης, γι’αυτό φρόντισε ώστε το έργο του να είναι το μέσο που θα οδηγήσει τον αναγνώστη σε ψυχική, πνευματική και ηθική άνθιση.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι φιλόλογοι: Φανός Θεόδωρος και Διαμαντοπούλου Ελένη. Οι μαθητές που συμμετέχουν είναι οι: Φραγκοπανάγος Χρήστος, Γιαννακοπούλου Χριστίνα, Αγγελόπουλος Τάσος, Μουραντίδη Χρυσούλα, Μανουρά Ιωάννα, Μπούρα Μάρκος, Τεκερλέκη Αριστέα, Κακαλή Αναστασία, Δέρβου Δήμητρα, Κλάδη Φωτεινή, Παπαδοπούλου Κων/να, Λάγαρη Ιωάννα.

Για την ψηφιοποίηση των εικόνων βοήθησε ο καθηγητής Πληροφορικής Γκρίμπας Δημήτριος, την δημιουργία και παρουσίαση του οπτικό-ακουστικού υλικού έκανε ο καθηγητής Φυσικής Περιβολάρης Ανδρέας, την σκηνοθετική και καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έκανε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών Δίπλας Χρίστος, τέλος την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης ανέλαβε ο καθηγητής Μαθηματικών Κουσινιώρης Γεώργιος.

Με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματα του Ρίτσου η Κατερίνα Ψαρρά, η Χαρά Σκουλαρίκου και ο Διονύσης Μοσχόπουλος με τη συνοδεία στο πιάνο, ενός αξιόλογου μουσικού, του Γιώργου Γκιντζίρη.

Σ΄ ένα κόσμο αλλοτριωμένο σήμερα, μέσα στον οποίο αναζητούμε τα χαμένα ιδανικά, τα βρίσκουμε σε κάθε στίχο του Γιάννη Ρίτσου. Παρουσιάζοντας τη ζωή και μέρος απο το πολύπλευρο έργο του, ερχόμαστε σε επαφή με όσα πίστευε, όσα ονειρεύτηκε και όσα προφητικά διακήρυξε…

Δείτε τρία αρχεία swf από την εκδήλωση

Aρχείο  1

Αρχείο  2

Αρχείο  3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *