Συμμετοχή του σχολείου σε διαγωνισμούς και εκπαιδευτικά προγράμματα

1)Το σχολείο μας συμμετείχε στο 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τοπικής Ιστορίας της Ερασμείου Ελληνογερμανικής Σχολής με τίτλο «Μαθητές – πρεσβευτές Πολιτισμού:  Οι μαθητές μας ξεναγούν στα μνημεία του τόπου τους» με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Διαμαντοπούλου Ελένη.

Το σχολείο προκρίθηκε  στη δεύτερη και τελική φάση του Διαγωνισμού, η οποία και θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου 2023.

Η Διευθύντρια Περιβολάρη Χρυσάνθη και ο Σύλλογος των Καθηγητών συγχαίρουν τη μαθήτρια Καραφλού Αλεξάνδρα της Β΄ τάξης και τη μαθήτρια Σαμίου Αφροδίτη της Α΄ τάξης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

2) Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Βουλή των εφήβων- Βήματα Δημοκρατίας –Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή (2022-2023) με υπεύθυνο τον   εκπαιδευτικό Κοτροκόη Παναγιώτη.

Η Διευθύντρια Περιβολάρη Χρυσάνθη και ο Σύλλογος των Καθηγητών συγχαίρουν τη μαθήτρια Καραφλού Αλεξάνδρα της Β΄ τάξης, που επιλέχθηκε τακτικός εκπρόσωπος του σχολείου   και το μαθητή  Αβραμίδη Παύλο-Παναγιώτη της Β΄ τάξης, που επιλέχθηκε  αναπληρωματικός εκπρόσωπος.

Ο τακτικός εκπρόσωπος θα συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στις εργασίες της ΚΖ΄ Συνόδου (2022-2023) του εκπαιδευτικού προγράμματος Βουλή των Εφήβων: Βήματα Δημοκρατίας –– Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή.

3)Το σχολείο μας συμμετείχε στο  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα με τίτλο: «Ιστορία, Μνήμη, Κοινότητα – Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου 1821, η γιορτή».

Το πρόγραμμα, το οποίο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας (Φ.1/ΝΤ/65862/5022/Δ7) στηρίζεται στο αρθρωτό έργο του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου με τον τίτλο «1821, η γιορτή», που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό σε ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη το 2021.

Κεντρικός άξονας της εκπαιδευτικής πρότασης είναι, μέσα από τα έργα της έκθεσης του Χρήστου Μποκόρου, η καλλιέργεια του βλέμματος των παιδιών, του βλέμματος που παρατηρεί αλλά και ενός άλλου βλέμματος πάνω στη μνήμη της κοινότητας.

Με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στις 27/3/2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας  αξιοποιήθηκε η εκπαιδευτική πρόταση  με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Διευθύντρια Περιβολάρη Χρυσάνθη και τον εκπαιδευτικό Φανό Θεόδωρο. Παρουσιάστηκε  το έργο του Χρήστου Μποκόρου και πραγματοποιήθηκε ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση με τίτλο:«1821, η γιορτή».

Οι μαθητές/μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ Λυκείου, που συμμετείχαν  στο πρόγραμμα, με αφορμή τα έργα, σκέφτηκαν, συζήτησαν , προβληματίστηκαν και δημιούργησαν πάνω σε έννοιες όπως μνήμη, συλλογική μνήμη, σχέση της μνήμης με το κοινό παρόν και μέλλον, κοινότητα και κοινές αξίες, ήρωας, αφανής, εθνική γιορτή, αποτυπώματα του χρόνου. Ήρθαν σε επαφή με στοιχεία της τοπικής και της δημόσιας ιστορίας. Ανακάλυψαν συνδέσεις ανάμεσα στην τέχνη, την λογοτεχνία, την ιστορία.

«Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον»

Γιώργος Σεφέρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *