Εκδήλωση για την 25 Μαρτίου 2021 (Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο 24/3/2024)

  Με την παρουσία του Πανοσιολογιότατου κ. κ Φιλάρετου ως εκπροσώπου του Μητροπολίτη Ηλείας κ. κ Αθανάσιου, του Δημάρχου Γαστούνης κ. Καστρινού, αντιδημάρχων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΓΕΛ Γαστούνης για τον εορτασμό της επετείου της 25η Μαρτίου 1821 στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο, την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 στις 19.00.

     Οι μαθητές του ΓΕΛ Γαστούνης τίμησαν την έναρξη της επανάστασης του 1821, κάνοντας αναδρομή σε γεγονότα,  σημαίνοντα πρόσωπα και αφανείς ήρωες της επανάστασης στο Δήμο Πηνειού και στην Ηλεία. Με τον ποιητικό λόγο του Ρήγα Φεραίου, του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, του Διονυσίου Σολωμού, του Βίκτωρα Ουγκό, του Άγγελου Σικελιανού και τους χορούς ( με τις ξεχωριστές ενδυμασίες δημιουργίες της κ. Λέκκα), τη δραματοποίηση ποιητικών αποσπασμάτων  εξέφρασαν το σεβασμό τους στους αγωνιστές του ‘ 21 και σε όσους διατήρησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη δάδα της λευτεριάς.

     

Σήμερα 203 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, οι μαθητές του ΓΕΛ Γαστούνης πέρασαν το μήνυμα ότι η ελευθερία «θέλει αρετή και τόλμην» όπως έγραψε ο Ανδρέας Κάλβος. Μνημόνευσαν τα επιτεύγματα των προγόνων τους με ευγνωμοσύνη και σεβασμό. Δίδαξαν στους παρευρισκόμενους ότι οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν πολλά με εφόδια την ενότητα, τη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια. 

     Ανιχνεύσαμε  κάποιες πτυχές της επανάστασης του 1821, κυρίως στον τόπο μας. Η επανάσταση σηματοδότησε τη δημιουργία του πρώτου εθνικού ανεξάρτητου κράτους με το όνομα Ελλάς το Φεβρουάριο του 1830. Ποτέ στην ελληνική Ιστορία δεν υπήρχε κράτος με το όνομα Ελλάς. Τελειώνουμε με ένα όμορφο σημείο της Επανάστασης. Το σκηνικό είναι βαρύ. Έχει προηγηθεί ο εμφύλιος πόλεμος. Το 1824 έχουν μπει οι Ρουμελιώτες στην Πελοπόννησο. Δεν έχουν αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα. Λεηλάτησαν μοναστήρια, μπήκαν σ’ όλα τα σπίτια, τα υποστατικά, λεηλάτησαν, σκότωσαν. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης απαίτησε να λεηλατήσει εκείνος το αρχοντικό του Ζαΐμη. Ο Ζαΐμης ήταν ο μεγάλος προύχοντας της περιοχής των Καλαβρύτων και το αρχοντικό του ήταν στην Κερπινή Καλαβρύτων.  Αυτή είναι η πικρή πλευρά. Τελειώνει ο εμφύλιος, δίνεται αμνηστία αλλά οι εμπειρίες είναι βαριές. Τα πράγματα δεν πάνε καλά με τον Ιμπραήμ, που νικηφόρος ρημάζει τον τόπο. Μέσα στις δύσκολες αυτές περιστάσεις, γίνεται συνέλευση και συζήτηση για το ποιος θα οριστεί επιτελικός επικεφαλής των στρατιωτικών δράσεων. Και δεν υπάρχει καλύτερος από τον Καραϊσκάκη, μεγάλος πολεμιστής και καταπληκτικός στρατηγός. Σ’ αυτή τη συζήτηση παρίσταται και ο Ζαΐμης, του οποίου η κατοικία είχε λεηλατηθεί και η οικογένειά του ρημαχθεί από τον Καραϊσκάκη. Ο Ζαΐμης γνωρίζει ότι ο Καραϊσκάκης στρατιωτικά είναι εξαιρετικός και καταλαβαίνει από τη στάση των συνομιλητών ολόγυρά του, ότι αυτοί από αμηχανία δεν παίρνουν θέση γιατί ξέρουν ότι ο Ζαΐμης είναι πληγωμένος από τον Καραϊσκάκη. Και κάνει το εξής: σηκώνεται όρθιος ενώπιον όλων και λέει: «Κύριοι, πας τις ηξεύρει ότι ο Καραϊσκάκης είναι επαχθής εις εμέ, διότι αυτός με το σώμα του διήρπασεν τον οίκον μου εις Κερπινήν, εν καιρώ του εμφυλίου πολέμου. Γνωρίζων, όμως, επί της δεινής παρούσης περιστάσεως, ότι τα συμφέροντα της πατρίδος κρύπτονται εν αυτώ, παραδέχομαι την πρόταση και πρώτος δίδω την ψήφον μου». Και σηκώθηκε όρθιος και φίλησε τον Καραϊσκάκη.

         Δύο άνθρωποι πρωταγωνιστές ενός φοβερού πολέμου, ενός εμφυλίου στον οποίο είχαν δράσει σε αντίπαλα στρατόπεδα, παραμέρισαν αυτό που είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν γιατί αυτό που προείχε τώρα ήταν το συνολικό καλό. Πρέπει να κάνει ο καθένας μας, την υπέρβασή του, αλλιώς  δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι κοινωνίες. Και ο Ζαΐμης εκείνη την ώρα έδωσε ένα μάθημα πολιτικό, ένα μάθημα πατριωτισμού, όπου προείχε το «εμείς» αντί του «εγώ». Μπορούμε να κοιτάμε το παρελθόν αντλώντας μαθήματα από τα φωτεινά μας και τα μελανά μας σημεία. Θα πάμε μπροστά. «Είμαστε από καλή γενιά» όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης. 

Δημιουργία – επιμέλεια άρθρου:  Φανός Θεόδωρος ΠΕ02

Το πρόγραμμα  , οι εκπαιδευτικοί που είχαν την επιμέλεια  της εκδήλωσης αλλά  και όλοι  οι συμμετέχοντες υπάρχουν σε σχετικό άρθρο μας που θα δείτε εδώ.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες  από την εκδήλωση.

 

 

  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *