Eκδήλωση για τους μικρασιάτες πρόσφυγες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Γενικού Λυκείου  Γαστούνης και του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού στο  κατάμεστο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό Κέντρο Γαστούνης το βράδυ της Κυριακής (19-04-2015). Το κοινό πλημμυρισμένο από συγκίνηση και έντονα συναισθήματα  καταχειροκρότησε τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Διευθύντρια του ΓΕΛ Γαστούνης , Περιβολάρη Χρυσάνθη, τόνισε τη σημασία ανάληψης τέτοιων πρωτοβουλιών που καθιστούν το σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, συμμέτοχο ενεργό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας.

Την επιμέλειά της εκδήλωσης  είχαν οι καθηγητές  του ΓΕΛ Γαστούνης Περιβολάρη Χρυσάνθη, Περιβολάρης Ανδρέας, Διαμαντοπούλου Ελένη και Φανός Θεόδωρος, που ήταν υπεύθυνοι για το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Α Λυκείου με τίτλο «Μικρασιάτες Πρόσφυγες στη Γαστούνη …και στη Λογοτεχνία».

Η εκδήλωση αφορούσε στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής  και ιδιαίτερα σε αυτούς που εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Γαστούνης, και διερευνήθηκε πώς  αποτυπώνεται στη Νεοελληνική Λογοτεχνία ο πόλεμος και ο  ξεριζωμός των  Ελλήνων από τις Αλησμόνητες Πατρίδες  .

Στη διάρκειά της μαθητές του Λυκείου μας ανάγνωσαν κείμενα Μικρασιατών Λογοτεχνών, όπως της Μ.Ιορδανίδου, της Δ. Σωτηρίου, του Ηλία Βενέζη, του Γ.Σεφέρη κ.α. και παρουσίασαν τραγούδια της Μικράς Ασίας  και χορούς, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Αρχαία Ήλις» και τη  Γ. Λάττα στη διδασκαλία των χορών.

Το Σύνολο της Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού υπό τη διεύθυνση του πρεσβ. Γ.Αναγνωστόπουλου, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου,παρουσίασε τραγούδια της Μ.Ασίας όπως το Τούρκικο Μπεγκλεντίμ, το Τζιβαέρι, τα  Σμυρνέικα Τραγούδια κ.α., τα οποία ερμήνευσαν μαθήτριες του ΓΕΛ Γαστούνης, η χορωδία του Μουσικού Σχολείου , καθώς και η Γεωργία Αναγνωστοπούλου με το Θεολόγο Αναγνωστόπουλο , σε φιλική συμμετοχή.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες , αλλά και ένα απόσπασμα  Βίντεο από το τέλος της εκδήλωσης.

[youtube Da1KoZiqOak]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *