In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Άρθρα:
Nέα
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prev
next

Επαγγέλματα - Προοπτικές

 Πληροφορίες για κάθε επάγγελμα  και ειδικότερα:

1) Τη περιγραφή του επαγγέλματος
2) Τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
3) Τις σπουδές.....

Περισσότερα..

Υπολογισμός μορίων υποψηφίου.

Κατεβάστε προγράμματα (σε excel ή java),  για τον υπολογισμό των μορίων ανά πεδίο των υποψηφίων.

Περισσότερα...

Βάσεις για ΑΕΙ -AΤΕΙ.

Δείτε ή κατεβάστε τις βάσεις  για  ΑΕΙ-AΤΕΙ  για το ποσοσό 90% ,  10%  αλλά και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια.

Περισσότερα ...

Νέος Νόμος για το Γεν. Λύκειο

Δείτε όλο το νομοσχέδιο που αφορά το Γενικό Λύκειο.

Περισσότερα . . .

Εξεταστέα ύλη Α΄Λυκείου 2014

Εξεταστέα  ύλη μαθημάτων  Α΄ Λυκείου 2013-14.

Δείτε περισσότερα εδώ...

Τρόπος εξέτασης Α΄Λυκείου

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης  Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.

Περισσότερα  εδώ... 

Αριθμός επισκεπτών
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα21
mod_vvisit_counterΧθες872
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα4386
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβομάδα6410
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα5318
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα21877
mod_vvisit_counterΣύνολο292205

Σήμερα :07, Αυγ, 2020
Συνδεμένοι χρήστες
Έχουμε 39 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αλλαγή γλώσσας
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Εορτολόγιο


PostHeaderIcon Επαγγέλματα - Προοπτικές

Tην εποχή  αυτή, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου είναι στο τελευταίο στάδιο  προετοιμασίας για τις εξετάσεις των και   ακολουθεί η επιλογή  των σχολών που επιθυμούν.
Ταυτόχρονα οι μαθητές της Β΄Λυκείου έχοντας αποφασίσει την κατεύθυνση  που θα ακολουθήσουν ενδιαφέρονται για  τα επαγγέλματα που υπάρχουν σε κάθε επιστημονικό πεδίο.
Τέλος  οι μαθητές της Α΄Λυκείου  έχουν φθάσει στο στάδιο που πρέπει να επιλέξουν την κατεύθυνση  που επιθυμούν και θα ακολουθήσουν στην επόμενη τάξη.
Για τον λόγο αυτό θεωρούμε  επίκαιρο  να δώσουμε μερικές   διευθύνσεις που είναι πολύ χρήσιμες για   τις απαραίτητες  πληροφορίες  που μπορεί να αντλήσουν  οι μαθητές .
 
Στην διεύθυνση : του Οργανισμού απασχόλησης εργατικού δυναμικού  (Ο.Α.Ε.Δ)
 http://epagelmata.oaed.gr/index.php μπορείτε  να δείτε  πληροφορίες για κάθε επάγγελμα
 και ειδικότερα:

1) Τη περιγραφή του επαγγέλματος
2) Τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
3) Τις σπουδές
4) Τα επαγγελματικά δικαιώματα
5) Τους τομείς απασχόλησης και προοπτικές αγοράς  εργασίας
6) Διάφορες πηγές  πληροφόρησης

 
 
Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός
 ? Τι είναι Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός
 
H Δια βίου Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός (Δια βίου ΣυΕΠ) ή Δια βίου Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας είναι η συστηματική βοήθεια και υποστήριξη που παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες και η οποία επιτρέπει στο άτομο σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωή του να συνειδητοποιεί τις γνώσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά και τις αξίες του, να λαμβάνει εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τη σταδιοδρομία του και να επιτυγχάνει μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Η Συμβουλευτική και ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός αποτελούν ένα ενιαίο θεσμό, ο οποίος είναι ενεργός καθ? όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής του ατόμου, για το λόγο αυτό αποκαλείται Δια βίου Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός ή αλλιώς Δια βίου ΣυΕΠ. 
Οι ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες Δια βίου ΣυΕΠ είναι:
? Μαθητές 
? Φοιτητές και Σπουδαστές
? Άνεργοι που επιθυμούν να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας 
? Εργαζόμενοι για τη δια βίου διαχείριση της σταδιοδρομίας τους και των αλλαγών καριέρας.
? Γονείς για να βοηθηθούν στο να κατανοήσουν βαθύτερα τις ανάγκες των εφήβων και να τους στηρίξουν ουσιαστικά στις αποφάσεις τους. 
? Ειδικές ομάδες του πληθυσμού (ΑΜΕΑ, μετανάστες κλπ)
 
Πώς γίνεται;
Η Δια βίου Συμβουλευτική & Επαγγελματικός Προσανατολισμός περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές λειτουργίες όπως η πληροφόρηση, η αυτογνωσία-αυτοαντίληψη, η λήψη αποφάσεων, η μετάβαση- τοποθέτηση κλπ
Παρέχεται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Στην πρώτη περίπτωση (ομαδική συμβουλευτική) οι αποδέκτες της ΣυΕΠ συμμετέχουν σε ομαδικές συναντήσεις ? σεμινάρια ΣυΕΠ, τα οποία έχουν στόχο την παροχή πληροφόρησης για τις σπουδές και τα επαγγέλματα, την ενίσχυση της αυτογνωσίας των ατόμων και την εκμάθηση τεχνικών λήψης απόφασης. Η αξία της ομαδικής συμβουλευτικής έγκειται στο ότι αξιοποιεί τις δυναμικές και τις σχέσεις που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της ομάδας και ότι παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης παρέμβασης σε μεγάλο αριθμό ατόμων ίδιων χαρακτηριστικών και αναγκών. 
Στην δεύτερη περίπτωση (ατομική συμβουλευτική) η συμβουλευτική παρέμβαση γίνεται με τρόπο «εξατομικευμένο» με τη βοήθεια της ατομικής συμβουλευτικής συνέντευξης. Με τη μέθοδο αυτή εξειδικευμένοι Σύμβουλοι Επαγγελματικού Προσανατολισμού ? Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας συζητούν κατ? ιδίαν με τους ενδιαφερόμενους ή/και με τους γονείς του (δια ζώσης ή ακόμα εξ αποστάσεως με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες) με σκοπό να τους βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες) και να μάθουν τον τρόπο να σχεδιάζουν τη σταδιοδρομία τους και να επιλέγουν τις εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές διαδρομές που ανταποκρίνονται στα προσόντα, τις αξίες και τα ενδιαφέροντά τους. Επίσης είναι δυνατόν να βοηθήσουν τα άτομα στον επανασχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας τους σε διάφορα στάδια κρίσιμων μεταβάσεων από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας καθώς και στην καλλιέργεια σχετικών δεξιοτήτων δια βίου μάθησης. Κατά τη διάρκεια των ατομικών συναντήσεων τηρείται απόλυτη εμπιστευτικότητα, ενώ ο αριθμός και το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων καθώς και το επίπεδο επαγγελματικής ωριμότητας τους. Τονίζεται ότι η αξία της ατομικής συμβουλευτικής έγκειται στην προσωπική σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύσσεται ανάμεσα στον σύμβουλο και τον συμβουλευόμενο.
 
Τι προσφέρει;
Ένα πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού έχει ως στόχο να σε βοηθήσει να λάβεις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις και να σχεδιάσεις τη σταδιοδρομία σου. Ειδικότερα, θα μπορέσεις:
? να πληροφορηθείς έγκυρα για τις σπουδές, τα επαγγέλματα και την αγορά εργασίας.
? να μάθεις να αναζητάς, να επεξεργάζεσαι και να αξιολογείς πληροφορίες, καθώς και να διερευνάς εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους, με στόχο τη δια βίου επαγγελματική σου ανάπτυξη στη σημερινή κοινωνία της δια βίου μάθησης.
? να αποκτήσεις πληρέστερη γνώση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς σου, των ενδιαφερόντων σου, των ικανοτήτων-δεξιοτήτων και των αξιών σου, παραγόντων που αναμφισβήτητα επηρεάζουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές σου επιλογές.
? να λάβεις την απόφαση που σου ταιριάζει καλύτερα σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχεις συγκεντρώσει για εσένα, για τις σπουδές & τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν.
? να βοηθηθείς στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αν είσαι υποψήφιος/α για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. 
? να καταρτίσεις το ατομικό σου σχέδιο δράσης ώστε να ενταχθείς στην αγορά εργασίας ή να επαναπροσδιορίσεις την επαγγελματική σου πορεία σύμφωνα με τις προσωπικές σου ανάγκες και τις εκάστοτε συνθήκες της αγοράς εργασίας.
 
Στην διεύθυνση του: Εθνικού οργανισμού πιστοποίησης προσόντων και επαγγελματικού προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π)
http://www.eoppep.gr/index.php/el/   μπορείτε να βρείτε  χρήσιμες  πληροφορίες για  πολλά επαγγέλματα.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν  πολλά δωρεάν  on line test  επαγγελματικού προσανατολισμού.
Τα test αυτά απευθύνονται:
α) Σε μαθητές και μαθήτριες της Α' και Β' Λυκείου που πρέπει να επιλέξουν ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ για τις Πανελλήνιες.
β) Σε μαθητές και μαθήτριες της Γ' Λυκείου, που χρειάζονται βοήθεια και δίνονται επιλογές με τις σχολές που ταιριάζουν στε κάθε μαθητή.
Μπορείτε από οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης να μεταφερθείτε  σε τέτοιες διευθύνσεις  πληκτρολογώντας :"  τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού" .  
 


Τελευταία Ενημέρωση ( Σάββατο, 29 Ιούνιος 2013 09:47 )

Ώρα-Ημερομηνία
Όλα τα άρθρα μας
Αναζήτηση
Καιρός