In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Άρθρα:
Nέα
  • 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
prev
next

Επαγγέλματα - Προοπτικές

 Πληροφορίες για κάθε επάγγελμα  και ειδικότερα:

1) Τη περιγραφή του επαγγέλματος
2) Τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του
3) Τις σπουδές.....

Περισσότερα..

Υπολογισμός μορίων υποψηφίου.

Κατεβάστε προγράμματα (σε excel ή java),  για τον υπολογισμό των μορίων ανά πεδίο των υποψηφίων.

Περισσότερα...

Βάσεις για ΑΕΙ -AΤΕΙ.

Δείτε ή κατεβάστε τις βάσεις  για  ΑΕΙ-AΤΕΙ  για το ποσοσό 90% ,  10%  αλλά και με βάση τα κοινωνικά κριτήρια.

Περισσότερα ...

Νέος Νόμος για το Γεν. Λύκειο

Δείτε όλο το νομοσχέδιο που αφορά το Γενικό Λύκειο.

Περισσότερα . . .

Εξεταστέα ύλη Α΄Λυκείου 2014

Εξεταστέα  ύλη μαθημάτων  Α΄ Λυκείου 2013-14.

Δείτε περισσότερα εδώ...

Τρόπος εξέτασης Α΄Λυκείου

Οδηγίες για τον τρόπο αξιολόγησης μαθημάτων της Α΄ τάξης  Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2013-2014.

Περισσότερα  εδώ... 

Αριθμός επισκεπτών
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα361
mod_vvisit_counterΧθες810
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα361
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβομάδα3676
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα2783
mod_vvisit_counterΤον περασμένο μήνα12227
mod_vvisit_counterΣύνολο267793

Σήμερα :05, Ιουλ, 2020
Συνδεμένοι χρήστες
Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους
Αλλαγή γλώσσας
English French German Italian Portuguese Russian Spanish
Εορτολόγιο


PostHeaderIcon Η Δεκαετία 1940-50 και το Γυμνάσιο ΓαστούνηςΤον Οκτώβριο του 2008  πραγματοποιήθηκε   στο Κουρβισιάνειο Πολιτιστικό κέντρο  εκδήλωση  με τίτλο  "Η δεκαετία 1940-50  και το Γυμνάσιο Γαστούνης"  και αφορούσε   τις δραστηριότητες  και τις συνήθειες των μαθητών της εποχής εκείνης.
Η εκδήλωση  περιελάμβανε,  δρώμενα,   χορευτικά  που αφορούσαν την εποχή  αυτή, καθώς  και ανάγνωση αποπασμάτων απο αυθεντικές  εμπειρίες μαθητών.
Την εκδήλωση επιμελήθηκε  ο εκπαιδευτικός Φανός  Θεόδωρος και τα κείμενα που  δημιούργησε  εκδόθηκαν  σε  βιβλίο  το οποίο προσφέρθηκε  στους θεατές  δωρεάν.

Παρακάτω  θα  διαβάσετε λίγα λόγια  εισαγωγικά  της  έκδοσης του βιβλίου.
Θα  δείτε την έκδοση του βιβλίου  σε αρχείο pdf  , και επίσης μπορείτε  να δείτε  ένα  βίντεο το οποίο δημιουργήθηκε  και προβλήθηκε  στην εκδήλωση με  μορφή Power point.


28oktobriou2008
 
 
 
Η δεκαετία 1940 ? 1950
 
και το  Γυμνάσιο Γαστούνης
 
Η δεκαετία του ?40 ορόσημο για την Ελλάδα
 
Η ιστορία ενός έθνους, δηλ. ό,τι συνέβη στο παρελθόν συνιστά το προσκήνιο για το παρόν και προσδιορίζει την προοπτική για το μέλλον.
Στα 1936, ενώ τα σημαντικότερα κόμματα βρίσκονταν σε αδιέξοδο. Ο Βασιλιάς και ο Ιωάννης Μεταξάς εγκαθίδρυσαν δικτατορία, η οποία σύντομα προσέλαβε όλα τα διακριτικά γνωρίσματα του φασιστικού αστυνομικού κράτους. Το νέο καθεστώς δε διέθετε λαϊκές βάσεις και το μέλλον του εξαρτιόταν από εξωτερικούς παράγοντες.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έφτασε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940. Τον ηρωικό αλλά εξαντλητικό και χωρίς ελπίδα αμυντικό πόλεμο ενάντια  στον Άξονα ακολούθησε μια καταστρεπτική και εξαθλιωτική κατοχή. Ένα πολώμενο αντιστασιακό κίνημα αναζωπύρωσε τις προπολεμικές έχθρες.
Η πολιτική διάσπαση μετατράπηκε σε ένοπλη αναμέτρηση και εκτεταμένη βία. Η στρατιωτική ισχύς και η ξένη υποστήριξη εμφανίστηκαν σαν αποφασιστικοί παράγοντες οι οποίοι θα καθόριζαν το μέλλον του έθνους. Το τέλος της κατοχής δεν έφερε ανακούφιση και δεν αποκατέστησε την κοινή εμπιστοσύνη σε αυτούς που διεκδικούσαν το δικαίωμα της διακυβέρνησης. Αντίθετα, οι διωγμοί, η πολιτική αστάθεια, η οικονομική κατάρρευση και η ανανεωμένη διαχείριση από ξένες δυνάμεις οδήγησαν σύντομα σε γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο.
Εκ των υστέρων είναι προφανές ότι αν η Ελλάδα είχε εισέλθει στη δεκαετία στη δεκαετία του  ?40 με ανεκτό βαθμό πολιτικής νομιμότητας και κοινωνικής προόδου, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος δε θα είχε τόσο καταστρεπτικές συνέπειες. Η ??τρομερή δεκαετία?? αποκάλυψε τη αδυναμία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Ελλείψει λαϊκής υποστήριξης και χωρίς τη δυνατότητα ή τη διορατικότητα να ασχοληθούν με τα δεινά της χώρας, οι παραδοσιακές πολιτικές ελίτ προσέβλεψαν σε ξένες κυβερνήσεις για επικύρωση και ενίσχυση. Από τη μεριά της, η κομμουνιστική Αριστερά κινήθηκε αργά και διστακτικά προς ανοιχτή εξέγερση ελπίζοντας ότι στο τέλος η Σοβιετική Ένωση και οι δορυφόροι της στα Βαλκάνια θα της προσπόριζαν τη βοήθεια που απαιτούνταν για τη νίκη. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ήταν τώρα έτοιμα να καταδείξουν τη δυσαρέσκειά τους προσφεύγοντας στη βία.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία του ?40 αντικατοπτρίζει πολύ περισσότερο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση, ως κατευθυντήρια δύναμη του σοσιαλιστικού κόσμου, και τις καπιταλιστικές δυνάμεις της Δύσης, που κατευθύνονται για μια στιγμή από τη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά ήταν ένα από τα επίκεντρα ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού.


Δείτε  το σχετικό βίντεο το οποίο περιέχει φωτογραφικό υλικό της εποχής 1940-50 , για να θυμηθούν  οι παλαιότεροι και να μάθουν  οι νεότεροι,   πατώντας  εδώ.


Δείτε  σε  αρχείο pdf  τα κείμενα  που έγραψε  ο συνάδελφος Φανός  Θεόδωρος

 
 


Τελευταία Ενημέρωση ( Κυριακή, 27 Ιανουάριος 2013 14:49 )

Ώρα-Ημερομηνία
Όλα τα άρθρα μας
Αναζήτηση
Καιρός